Nederlands Ondersteuningsforum :
Wilt u reageren op dit bericht? Maak met een paar klikken een account aan of log in om door te gaan.

SSL Certificaat: Gids voor succesvolle overstap naar HTTPS

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Ga naar beneden

Tutorial SSL Certificaat: Gids voor succesvolle overstap naar HTTPS

Bericht van Joost op zo 19 feb 2017 - 12:02

Stappen om uw forum te migreren naar HTTPS

Het migreren van een forum naar HTTPS heeft voorbereiding nodig. Afhankelijk van het forum zelf kan de overstap naar HTTPS makkelijker of juist moeilijker zijn. De hoofdtaak van de beheerder is het updaten van de externe links (afbeeldingen, JavaScripts, CSS, …) naar HTTPS.
Hieronder een tutorial met informatie en de stappen die ondernomen moeten worden om te kunnen migreren van HTTP naar HTTPS.

Allereerst, ken de gevolgen van de migratie naar HTTPS

Het migreren van HTTP naar HTTPS biedt vele voordelen, maar ook nadelen op elke website.

Voordelen van HTTPS


 • Een kleine toename in de ranglijst van zoekmachines: Google meldde dat HTTPS een beslissende factor is geworden in de SEO (Search Engine Optimization). Inderdaad, er is een kleine bonus voor beveiligde websites sinds 2014.
 • Benadrukking van de veiligheid in browsers: Een groen ‘Veilig’-label verschijnt op Google Chrome in de adresbalk op je forum als HTTPS actief is. HTTPS verbetert het vertrouwen dat de gebruikers hebben van je forum.
  VOORBEELD:
  SSL Certificaat: Gids voor succesvolle overstap naar HTTPS Have-s11
 • HTTPS word de nieuwe standaard: Het migreren van je forum naar HTTPS geeft je de mogelijkheid om een leidende positie in te nemen in mogelijke toekomstige updates. Als voorbeeld; Google Chrome heeft niet ontkend dat het ‘Niet veilig’-label, momenteel grijs, in de toekomst rood wordt.

Nadelen van HTTPS


 • Het updaten van al je links: Om het groene ‘Veilig’-label te kijken moeten alle bronnen op elke pagina opgeroepen worden in HTTPS. In het geval van gemixte content (HTTPS pagina met scripts die worden opgeroepen in HTTP bijvoorbeeld) wordt het groene ‘Veilig’-label niet getoond in Google Chrome. Andere browsers kunnen een waarschuwing tonen.
 • SEO: Het migreren van HTTP naar HTTPS is voor een zoekmachine hetzelfde als het overstappen naar een nieuw domein. Hierdoor kan de migratie enige tijd kosten en neemt de positie van je forum in de zoekresultaten af. Wees niet bang, dit is slechts tijdelijk.
 • Sociale media tellers worden gereset: Wanneer je de overstap maakt van HTTP naar HTTPS worden alle social media teller gereset; likes, tweets, +1…


Okè, zal ik overstappen op HTTPS? Dat is je eigen keuze! Wellicht raak je bezorgt door deze verandering, misschien niet. Het is aan jou de taak de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen om vervolgens te beslissen of je de overstap wel of niet maakt.

Vergeet niet dat, ook al is Google Chrome de meest gebruikte browser in 2016, er meerdere browsers zijn! Neem een kijkje in andere browsers (zichtbare waarschuwing, compatibiliteit…), en vooral op Firefox (Lees het artikel op de pagina van Mozilla Support).

De rol van Actieforum in de migratie naar HTTPS

Als je vraagt om de activatie van het SSL certificaat voor je forum worden de volgende veranderingen automatisch door Actieforum doorgevoerd:


 • Er wordt een geldig SSL certificaat geïnstalleerd op je forum
 • 301 redirect van elke HTTP pagina naar HTTPS, het verbeteren van de ‘canonieke tag’, interne links en sitemap links.
 • Automatische upgrade van elke basisbron van Actieforum en sommige externe links gerelateerd tot de bekende diensten

Bekijk de lijst van HTTPS bronnen van Actieforum die automatisch een update ontvangen:
ahlamontada.
facebook.
foroactivo.
forum2x2.
forumactif.
forumeiros.
forumgratuit.
forumieren.
forumotion.
hitsk.in
i.imgur.com
im.all-up.com
imgfast.net
imgur.com
ipgetinfo.com
photobucket.com
postimg.org
redcdn.net
servimg.com

Dankzij deze geautomatiseerde acties kan je makkelijk jouw Actieforum forum migreren naar HTTPS. Echter, je zult zelf ook enkele veranderingen moeten doorvoeren.

De rol van de beheerder

Om de overstap naar HTTPS te laten slagen zal de beheerder zelf ook enkele wijzigingen moeten door op zijn/haar forum. Het niet moeilijk, maar kan – afhankelijk van het forum – wat tijd in beslag nemen.

Het hoofddoel is het weergeven van het groene ‘Veilig’-label op alle nieuwe pagina’s en het grootste deel van de oude. Desalniettemin, het hebben van 100% van je pagina’s met het groene ‘Veilig’-label is lastig vanwege de eerder genoemde gemixte content dat een forum toont.
Daarom hebben we hier de op te volgen stappen voor het activeren van HTTPS op je forum:

Update gepersonaliseerde bronnen

Het gaat om het aanpassen van de bronnen die je hebt toegevoegd aan je forum: scripts, afbeeldingen, teller van het aantal bezoekers, etc. Ze zullen allemaal opgeroepen moeten worden in HTTPS om een groen ‘Veilig’-label te kunnen krijgen.

Actieforum geeft je een optie om automatisch de basisbronnen van je forum op te roepen in HTTPS. Deze optie wordt beschikbaar voor de beheerder als zijn/haar SSL certificaat geactiveerd is op het forum. Als je het overzetten van de bronnen in HTTPS wil automatiseren, ga dan naar de volgende stap ‘3.2 Activeer SSL certificaat om over te gaan op HTTPS’. Zo niet, lees dan de spoiler voor de handmatige methode.

”Bekijk ons advies om bronnen van je forum handmatig over te schakelen naar HTTPS”:
Je hebt ervoor gekozen om de overgang naar HTTPS niet te automatiseren? Je doel is het vinden en handmatig updaten naar HTTPS van deze aangepaste bronnen door ze te vervangen door hun gelijknamige HTTPS variant als deze bestaat om problemen met gemixte content te voorkomen.

De bronnen waar het om gaat:

Code:
<img> (src attribuut)
<script> (src attribuut)
<link> (href attribuut) (CSS)
{background:url() (in CSS)
<audio> (src attribuut)
<video> (src attribuut)
<iframe> (src attribuut)

Volg deze stappen:

 1. Om een gepersonaliseerde bron te updaten moet je de URL ervan kopiëren en plakken in de adressenbalk.
 2. Vervolgens vervang je ‘http://’ voor ‘https://’ om je zien of de bron beschikbaar is in HTTPS.
 3. Als de bron beschikbaar is; vervang het adres in HTTP voor de ene in HTTPS
 4. Zo niet, hangt de actie af van de bron. Als het gaat om een script zal je het moeten hosten op je forum. Als het gaat om een afbeelding kan je deze hosten op Servimg dat volledige compatibel is met HTTPS.


VOORBEELD:
Door deze externe bron in HTTP bijvoorbeeld:
Code:
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Ubuntu+Mono' rel='stylesheet' type='text/css' />
Het adres van de bron zal vervangen worden door zijn gelijke in HTTPS:
Code:
<link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Ubuntu+Mono' rel='stylesheet' type='text/css' />

Om je te helpen bij het vinden van de externe bronnen die je wellicht hebt toegevoegd aan je forum hebben we hier een simpele lijst met de belangrijkste pagina’s om te controleren:

 1. Ga naar het beheerderspaneel en neem een kijkje bij je templates, CSS, favicon, afbeeldingen, gepersonaliseerde widgets, externe scripts, … om te zoeken naar HTTP links
 2. Ga naar de index van je forum en open de homepagina, een categorie, een subforum en een topic. Bekijk dan de paginabron (Ctrl + U) en zoek naar HTTP links.


Kortom: Problemen met gemixte inhoud worden veroorzaakt door een ‘onveilige’ bron (wiens URL is in HTTP) welke wordt opgeroepen door een beveiligde HTTPS pagina. Vanwege deze gemixte inhoud zal het groene ‘Veilig’-label niet worden getoond in Google Chrome. In Firefox zie je een groen slot met een grijze waarschuwing.

Activeer het SSL certificaat om over te stappen naar HTTPS

De activatie van een SSL certificaat voor een forum van Actieforum is beschikbaar in het beheerderspaneel als betaalde optie. Je kunt overstappen naar HTTPS met slechts één klik.
Inderdaad, Actieforum stelt een nieuwe optie tot je beschikking dat de beheerder de mogelijkheid geeft om een SSL certificaat te installeren of zijn/haar forum. Dit doe je vanaf het beheerderspaneel > Divers > Credits uitgegeven > SSL Certificaat:
”Bekijk voorbeeld”:
SSL Certificaat: Gids voor succesvolle overstap naar HTTPS Nl-0110

De kosten van het instellen van het SSL certificaat op je forum kost 500 credits in de vorm van een jaarlijks abonnement.

Hieronder, zodat je een goed overzicht hebt, het exacte proces:

 1. Jouw forum is in HTTP en je wilt het beveiligen door over te stappen op HTTPS.
 2. Je voegt 500 credits toe aan je credits beheer.
 3. Je bestelt de installatie van een SSL certificaat via Credits beheer > Credits uitgegeven > SSL certificaat.
 4. Het SSL certificaat wordt geactiveerd op je forum. Je ziet het bericht ‘Het SSL certificaat voor jouw forum is actief. Het vervalt over: XXX dagen’ in het blok ‘Activeer het SSL Certificaat (HTTPS)’. Het activeren kan tot vier dagen duren.
 5. Vervolgens verschijnt er een nieuw blok ‘Configureren van het HTTPS protocol’ onderaan. Dit is waar je het protocol van je forum kan configureren met je eigen keuzes.
 6. In dit zelfde blok geeft de optie ‘Forum protocol’ de mogelijkheid te kiezen wat je wilt; HTTP of HTTPS.
 7. Als je deze switch laat staan op HTTP is het net alsof je het SSL certificaat nooit hebt geactiveerd. Pas als je hier switcht naar HTTPS zal het certificaat gaan gelden voor alle forumlinks en zet deze in HTTPS.
 8. Je forum is nu overgezet op HTTPS en is beveiligd!


”Bekijk uitleg”:
SSL Certificaat: Gids voor succesvolle overstap naar HTTPS Forum-10
*

 1. Het SSL certificaat voor je forum is actief
 2. Om je forum te beveiligen in HTTPS moet deze optie staan op HTTPS na de activatie van je certificaat


Een SSL certificaat geeft je de mogelijkheid om gebruik te maken van HTTPS, maar je bent niet verplicht HTTPS als basis protocol te gebruiken. Het blijft de keuze van de beheerder om HTTPS wel of niet via ‘Forum protocol’ te activeren.

BELANGRIJK: Het SSL certificaat is beschikbaar voor elk Actieforum forum, zowel met als zonder aangepaste domeinnaam verkregen bij de Actieforum dienst. Het is niet mogelijk om een SSL certificaat te installeren op een externe domeinnaam (CNAME), omdat we externe domeinnamen niet kunnen controleren.

Test je ‘nieuwe’ HTTPS forum

Nadat je forum draait op HTTPS moet je niet vergeten om te controleren of alles goed werkt. Denk eraan te kijken naar gemiste problemen betreft gemixte content.

Sommige diensten, gratis of betaald, stellen je in staat te controleren of je pagina’s in HTTPS zijn en vinden eventuele problemen. Bekijk dit voorbeeld met een online dienst www.whynopadlock.com of dit programma: httpsChecker.

Webmaster tools upgrading

De overstap naar HTTPS maakt het mogelijk sommige ‘webmaster tools’ te upgraden. De laatste stap is het toevoegen van je HTTPS forum op Google Webmaster Tools en BING Webmaster Tools, vooral om toegang te behouden tot je forum data.

Deze actie maakt het ook mogelijk om sneller over te gaan op HTTPS in zoekmachines.

Als laatste; mocht je problemen hebben, helpen we je tijdens het proces graag op Ondersteun. Twijfel niet een topic te openen in de daarvoor bestemde categorie.

Met vriendelijke groet,
ActieForumSSL Certificaat: Gids voor succesvolle overstap naar HTTPS 121910
   Veel Voorkomende Problemen | Forum Gereedschap | Tutorials | Skin Aanvraag | Forum Promotie Goedkeuring | Wachtwoord Hoofd-Beheerder kwijt? | Geen ondersteuning via PM | Ondersteuningsvraag opgelost? Markeer je topic dan met het icoon SSL Certificaat: Gids voor succesvolle overstap naar HTTPS 210610

Terug naar boven Terug naar beneden

Joost

Joost
Beheerder
Beheerder

Man
Aantal berichten : 4970
Leeftijd : 29
Registratiedatum : 31-08-07
Oprichter van het forum : Ja
Templates gewijzigd : Ja
CSS : Ja

https://ondersteun.actieforum.com/


Joost is bedankt door de starter van dit topic.

Vorige onderwerp Volgende onderwerp Terug naar boven


Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum