Veel Gestelde Vragen


Op deze pagina vind u antwoord op de meest gestelde vragen en problemen.
In de onderstaande navigatie kunt u de verschillende onderdelen kiezen.
Heeft u zelf een bijdrage aan deze lijst, plaats dit bericht dan in de betreffende fora.
Het zal door de forumbeheerders worden opgenomen aan deze lijst.

Gëupdate op: 13/08/2013, door VJ.

In bewerking
Nieuw
Tutorial
Wat is Actieforum
Actieforum is een forumdienst waar men een gratis forum kan aanmaken.
Een forum is een website waar verschillende gebruikers in diverse categorieën berichten kunnen posten en daarover kunnen discussiëren.
De forumdienst Actieforum kenmerkt zich aan de hoge mate van aanpasbaarheid, eenvoudig beheer, en de mogelijkheid om onbeperkt berichten, forums en gebruikers aan te kunnen maken.
De dienst is gratis, maar kan eventueel verder worden uitgebreid met diverse mogelijkheden en opties. Verder worden de verdiensten gehaald uit reclame, welke maar sporadisch aanwezig is.

Naast een forumdienst bestaat er ook een weblogdienst, genaamd Sos Blog.
Hier kan men gratis weblogs of blogs aanmaken. Deze dienst staat los van de eigenlijke forumdienst Actieforum.
Het supportforum
Dit support forum is jaren geleden in het leven geroepen om support te bieden aan de Nederlandse en Belgische gebruikers van Actieforum (Forumotion).
Toentertijd was dit forum nog officieel onderdeel van de support forums. Echter, deze status heeft dit ondersteuningsforum niet meer.
Toch blijven wij doorgaan met het bieden van de nodige support. Eventuele vragen die hier niet kunnen worden opgelost zullen worden doorgestuurd naar de overige ondersteuningsfora of het beheer.

Het team, welke op vrijwillige basis u van support voorziet, is in staat om de meeste problemen zelf op te lossen. Echter zaken zoals het verwijderen van fora en juridische problemen kunnen hier niet worden opgelost. Er zal hier altijd hulp worden ingeschakeld van een derde persoon van een ander ondersteuningsforum of het beheer.
Een forum aanmaken
Een forum aanmaken op Actieforum gaat heel gemakkelijk.
Ga naar www.actieforum.com of klik hierboven op ''Start een Forum''
Klik daar vervolgens op ''Maak een nieuw forum''Kies een forumversie voor je forum, meer informatie kun je vinden bij het kopje "Forumversies"
Alles is in een later stadium nog steeds aanpasbaar.Naast de stijlen kun je ook direct een mooie skin op de skinwebsite ''Hitskin'' kiezen Alles is in een later stadium nog steeds aanpasbaar.Vul het onderstaande formulier volledig in.Bevestig de aanmelding door het wachtwoord opnieuw in te voeren.Wanneer het forum is aangemaakt krijg je een bevestiging (zie afbeelding).
Je kunt nu naar het forum gaan, inloggen en aan de slag gaan.

Forumregels
Als lid van dit supportforum is het belangrijk dat men zich op een juiste manier gedraagt. Hiervoor zijn de volgende regels opgesteld. Klik hier
Medewerkers
Onze medewerkers doen er alles aan om de problemen op te lossen. Dit doet men vrijwillig en in zijn/haar vrije tijd. Ze ontvangen hierbij dus geen verdiensten. De medewerkerlijst kan hier worden gevonden.
Topic als opgelost markeren
Wanneer topic zijn opgelost moet dit worden aangegeven met een icoon. Dit is de verplichting van diegene die het topic heeft aangemaakt. Meer informatie kan hier worden gevonden.
Online Guardian pagina
Het kan zijn dat je, wanneer je het forum bezoekt, terecht komt op een Online Guardian pagina.
De volgende instructie geeft hier meer informatie over en verteld wat je ertegen kan doen.

Wat is Online Guardian
Online Guardian is een soort bot, ofwel een automatisch object, dat Actieforum (Forumotion) helpt om forums te vinden die de ''Algemene Voorwaarden'' overtreed.
Wanneer je, bij het bezoeken van het forum, op deze pagina terecht komt dan betekend dit dat je forum de regels overtreed. De meeste overtredingen zijn:

 • Geweldadige of hekelende inhoud
 • Sexuele of pornografische inhoud
 • Gevaarlijke bezigheden
 • Spam
 • Copyright overtredingen
 • Phishing of malware websites
 • Fraude


Ik krijg zo'n Online Guardian Pagina, wat nu
Wanneer je op de pagina terecht komt, heb je de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de beslissing. Je kunt een formulier invullen door op de knop ''Contest this Decision'' te klikken. Vul hierbij het formulier in. Je krijgt zo snel mogelijk bericht terug van Online Guardian. Tot die tijd is het forum onbereikbaar.

Let op: De medewerkers van dit ondersteuningforum hebben geen invloed op de beslissingen gemaakt door Online Guardian.
Hoe kom ik in het beheerderspaneel
Het beheerderspaneel is bereikbaar via een link die te vinden is door helemaal naar beneden te scrollen in je forum.
In de footer van het forum vind je een link genaamd ''Beheerderspaneel'' Door hierop te klikken wordt je naar het beheerderspaneel geleid.
De Forum Tools
De Forum Utils, ofwel de Forum Tools, zijn handige tools om de forum-backup te activeren of om wachtwoorden te veranderen.
Daarnaast kan men in het beheerderspaneel komen via de Forum Tools, wanneer deze niet meer toegankelijk is via het forum.
De Forum Tools zijn via deze link te bereiken: Forum Tools
Wachtwoord foundersaccount kwijt
Het kan voorkomen dat je het wachtwoord voor het foundersaccount, ofwel het account dat is aangemaakt bij het oprichten van het forum, kwijt bent. Er zal dan een nieuw wachtwoord moeten worden opgestuurd.
Hiervoor kan je een aanvraag doen.
Lees hiervoor eerst het volgende topic, Klik hier
Een Backup instellen
Een Back-up kan worden ingesteld wanneer het forum niet meer naar behoren werkt. Er zijn twee verschillende backup-types beschikbaar op het forum. De eerste is de totale back-up via de Forum Tools, de andere is in het beheerderspaneel te vinden en kan worden gebruikt om de lay-out of de skin terug te zetten naar een eerder moment.

De back-up via de Forum Tools kan worden bereikt door naar de Forum Tools te gaan, en daar in te loggen met het forumadres of emailadres dat bij het aanmaken van het forum is gebruikt. Het wachtwoord is het wachtwoord dat bij het aanmaken van het forum is gebruikt (dit wachtwoord kan in de Forum Tools worden gewijzigd).
Eenmaal ingelogd kan men het forum terug zetten naar een eerder moment. Bij de back-up-type kan worden gekozen welke onderdelen moeten worden teruggezet. Daarnaast kan worden aangegeven naar welk tijdstip het forum moet worden teruggezet.

De back-up voor de lay-out kan men vinden in het beheerderspaneel. (Display>>>Stijlen>>>Thema's beheren)
Bij ''Restore Skin'' kan de lay-out worden teruggezet naar een eerder moment.

Let op: een back-up kan niet meer ongedaan worden gemaakt.
Mijn forum is gehackt, wat nu
Wanneer je forum gehackt is, is er nog geen reden voor paniek.
Actieforum heeft goede mogelijkheden om je forum te herstellen naar een eerder punt.

Wat is hacken
Hacken betekend dat iemand het forum binnendringt met als doel het forum te veranderen of te vernietigen. Echter, dit is niet mogelijk bij Actieforum fora zonder dat men in het bezit is van het Admin wachtwoord.
Er wordt vaak gezegd dat men je forum zal gaan hacken, maar dit zijn vaak loze uitspraken waar je je niets van aan moet trekken. Het forum is goed beveiligd tegen verscheidene ongewenst aanvallen, zoals hacken. Hieronder is een lijst met veiligheidsopties van het forum die je kunt gebruiken om het forum te beschermen.

Andere bescherm maatregelen
Andere mogelijkheden, apart van de veiligheidsopties, zijn het regelmatig veranderen van het admin wachtwoord. Gebruik een veilig wachtwoord met zowel letters als cijfers als aparte tekens.

Daarnaast kan men het forum in de gaten houden door te kijken naar eventuele websites die de gebruikers in het profiel aangeven.
Die websites zeggen soms iets over die persoon en of deze te vertrouwen zijn.
Pas altijd goed op wie je Moderator of Beheerder maakt.

Mijn forum is toch gehackt, wat moet ik doen
Wanneer je forum is gehackt en er zichtbaar dingen anders zijn is het verstandig een backup in te stellen.
In de bovenstaande tutorial staat hoe dit moet. Zorg er daarnaast ook voor dat je het wachtwoord veranderd en het forum tijdelijk ''Onder Constructie'' zet, zodat niemand het forum meer binnen kan.
Verder is het belangrijk de hackende gebruiker te bannen (dus niet verwijderen maar verbannen).
Zijn/haar IP-adres wordt op de lijst gezet en diegene kan zich niet meer op het forum aanmelden.

Mocht het probleem toch niet opgelost zijn, dan kun je in dit supportforum een topic openen, zodat wij je verder kunnen helpen.
Veiligheidsopties
In het forum kunnen diverse veiligheidsopties worden ingevoerd om het forum, de topics en diens gebruikers te beschermen tegen ongewenste invloeden.
De verschillende beveiligingsopties worden hieronder besproken.
Het betreffende tabblad in het beheerderspaneel, waar de opties kunnen worden ingesteld, is Algemeen>>>Forum>>>Security

Beheerderspaneel toegang
De eerste optie (Confirm password to administration access :) geeft de mogelijkheid het beheerderspaneel te beschermen. De beheerders moeten hun wachtwoord nogmaals invoeren om het beheerderspaneel te kunnen bereiken, met deze optie aan.

Nieuw wachtwoord toesturen
''Disallow "Send by e-mail a new password" to administrators and moderators'' geeft de optie om het versturen van een nieuw wachtwoord naar beheerders en moderatoren aan of uit te zetten.

Zichtbaarheid verbannen leden voor MODS
''Disallow moderators to ban members'' geeft de optie om toe te staan of moderatoren (MODS) de verbannen gebruikers kunnen zien.

Zichtbaarheid verborgen gebruikers voor MODS
''Allow moderators to see the hidden users'' geeft de optie om toe te staan of moderatoren de verborgen gebruikers kunnen zien.

Posten van links/emails door nieuwe gebruikers
.......
Gebruikers kunnen geen links posten
Soms kan het zijn dat gebruikers geen links of afbeeldingen kunnen plaatsen.
Dit komt doordat er een beveiliging op het forum staat die dit tegengaat. Vaak is het alleen voor nieuwe leden (die minder dan een week lid zijn)
Om dit uit te zetten ga naar: Algemeen>>>Security
Zoek: Unauthorize members with less than a week registration to post external links and emails : en zit dit op NEE
Forumversie
Bij het aanmaken van het forum wordt gevraagd een forumversie te kiezen.
Forumversies verschillen zich in de uiterlijkheden en mogelijkheden.
De verschillende forumversies zullen hieronder worden uitgelegd.

PHPBB2
phpBB2 is een flexibele en stabiele forumversie dat volledig te personaliseren is. Het is mogelijk om templates te bewerken. Deze versie is voor gevorderden die meer uit hun forum willen halen.

PHPBB3
phpBB3 heeft veel functionaliteiten en een groot gebruiksgemak. Het is volgens de standaarden ontwikkeld en makkelijk te gebruiken. Hier kunnen geen templates worden aangepast. Toch krijgt deze forumversie meer aandacht en komen er steeds meer aanvullende codes en scripts beschikbaar voor PHPBB3. Deze versie is voor beginners en gevorderden.

PUNBB
punBB is eenvoudig en licht en heeft een groot gebruiksgemak. Anders dan PHPBB3 is deze versie aanpasbaar. Men kan templates bewerken. Deze versie is voor beginners en gevorderen.

Invision Invision staat voor kracht en de beste prestaties van het forum. Er kunnen geen templates in bewerkt worden, en is niet aanpasbaar, maar wel zeer krachtig en helpt men de opties van het forum te benutten.

De forumversie kan ten aller tijde worden gewijzigd in het beheerderspaneel. (Display>>>Stijlen>>>Kies een thema>>>Versie)
Het verschil tussen een forum en een categorie
Bij het indelen van het forum, werkt men met categorieën, fora en sub-fora.
Er is een groot verschil tussen categorieën en fora.
De verschillen tussen deze onderdelen wordt hieronder uitgelegd.

Categorie.
Hier kunnen geen onderwerpen (topics) in staan. Alleen forums (fora) of andere categorieën.
Zo’n categorie wordt gebruikt om forums te groeperen waardoor het overzichtelijk wordt.
Permissies instellen voor een categorie gaat niet, omdat hier in geen onderwerpen geplaatst kunnen worden.

Forum
Hier kan je topics in plaatsen maar ook sub-forums en categorieën.
Permissies instellen voor een forum kan wel, dit kan in het tabblad ‘Forumpermissies’.
Forumpermissies
Aan de verschillende fora binnen het forum kunnen permissies worden toegekend. Permissie zijn als het ware sleutels op fora die bepaalde personen of groepen binnen laten. Zo kan men fora afschermen voor gasten, bepaalde leden of groepen.
Let op: Forumpermissies moeten per forum, dus ook per subforum worden ingesteld

Er zijn twee manieren om forumpermissies in te stellen.
Een snelle manier en een geavanceerde manier.
Bij de simpele manier kan snel worden aangegeven welke groepen (gasten, leden of beheerders) het forum kunnen zien en/of gebruiken, zie de onderstaande afbeelding.De geavanceerde manier geeft meer vrijheid en laat meer opties zien, zie de onderstaande afbeelding.
De opties zijn:

 • Zichtbaarheid: De zichtbaarheid van het forum voor de betreffende groep
 • Lezen: De zichtbaarheid van de daadwerkelijke posts binnen een forum. Deze kunnen door de groep worden gelezen
 • Posten: Geeft de mogelijkheid om de groep in het desbetreffende forum te laten posten, dus berichten te kunnen plaatsen binnen het betreffende forum.
 • Antwoorden: Geeft de mogelijkheid om de groep te kunnen laten reageren op een topic.
 • Wijzig: Geeft de mogelijkheid op de post te bewerken voor de groep in het betreffende forum.
 • Verwijderen: Geeft de mogelijkheid om berichten te verwijderen.
 • Post-it: Geeft de mogelijkheid om post-it of sticky berichten te plaatsen
 • Medeling: Geeft de mogelijkheid om mededelingen te plaatsen.
 • Stemmen: Geeft de mogelijkheid om te stemmen op een bericht.
 • Poll maken: Geeft de mogelijkheid om een poll, ofwel vragenlijst te maken.
De forumpermissie zijn te wijzigen bij: Algemeen>>>Forums>>>Categorieën en Forums Klik hier achter het forum op het volgende icoontje:

De forumpermissies zijn ook per groep of per lid te bewerken. Ga hiervoor naar de desbetreffende groep (Gebruikers/Groepen>>>Groepsbeheer) of naar het desbetreffende lid (Gebruikers en Groepen>>>Leden bekijken) en klik op het subtabblad ''Permissies''
Forumcategorieën zijn niet zichtbaar
Als je een categorie hebt aangemaakt die niet zichtbaar is, kan dit komen doordat je er nog geen forum aan hebt toegevoegd.
Deze moet aanwezig zijn om de categorie zichtbaar te maken.
Daarnaast kan het zijn dat de structuur van het forum de categorieën niet laat zien.
Dit kan aangepast worden in het beheerderspaneel (Display>>>Indexpagina>>>Structuur en Hierarchie)
Kies hier voor een structuur die categorieën toont. (Split categories on index :)
Sommige emailadressen werken niet bij de registratie
Dit komt waarschijnlijk door de AntiSpam beveiliging. Die moet je uitzetten.
Ga naar: Algemeen>>>Security
En zoek: Unauthorize subscriptions made with the most commonly used spam usernames.
Zet dit op NEE.
Let op: Bedenk wel dat je nu een antispam beveiliging uitzet!

Een ander probleem kan zijn dat de emailadressen niet in de lijst van geaccepteerde emailhosts staat.
Deze wordt beheerd door het Actieforum beheer.
Wanneer dit probleem voorkomt, stuur een PM naar een beheerder met de aanvraag om een bepaalde emailhost toe te staan.
De medewerker stuurt het probleem dan door naar het beheer.
Hoe verzend ik nieuwsbrieven
Nieuwsbrieven kun je sturen naar gebruikers op je forum, Echter soms komen deze niet aan.
Het probleem is dat je de verzender niet goed hebt ingesteld.
Ga eerst naar: Algemeen>>>Messages and Emails>>>Emails and Contactforum
Stel de E-mailadres beheerder in. Je vul daar je emailadres in die je gebruikt. Dit moet een geldig emailadres zijn die jij ook echt gebruikt.
Vervolgens kun je bij: Algemeen>>>Newsletter>>>Write and Send een nieuwsbrief opstellen en versturen.
Nu komt de nieuwsbrief wel aan bij de gebruiker.
Hoe voeg ik een portal toe
Een portal is een soort ''homepagina'' of ''welkomstpagina'' waar bezoekers op terecht komen wanneer ze het forum bezoeken.
Op het portal staan vaak de laatste nieuwtjes en berichten van het forum en algemene informatie.
Een portal kan worden aangemaakt bij Modules>>>Portal Magagement
Vervolgens zoek je op: Create a new page : en maakt een nieuw portal met een bepaalde naam.
Vervolgens kun je op ''Structure'' klikken, waarmee je het portal kan bewerken.
Je kunt simpel widgets toe voegen door ze te slepen op de juiste plek.
Hoe activeer ik de widgets
Het Forum Widget Management zijn zijbalken die je boven, onder of naast het overzicht van je forums en categorieën kunt zetten. (de index pagina dus)
Je activeert dit door naar: Modules>>>Forum Widgets Management te gaan. Zet: Display forum widgets op JA. Vervolgens kun je widgets toevoegen door ze te slepen op de juiste plek.
Hoe voeg ik widgets toe
Widgets zijn een soort van kleine machines die informatie uit je forum halen en weergeven.
Zo kun je bijvoorbeeld de ''Laatste berichten, Zoeken, Top bericht plaatsers'' etc. toevoegen.
Ook kun je een eigen widget aanmaken.
Om een widget toe te voegen ga naar: Modules>>>Portal Managemant of Forum Widget Management (afhankelijk van waar je de widget wilt plaatsen) (bij Portal klik op ''Structure'' om de Portal te bewerken)
Vervolgens scroll naar onder naar de ''Existing of Personal Widgets''
Sleep het blauwe balkje van de desbetreffende widget naar boven, en sleep deze op de juiste plaats. Wanneer hij er staat, klik op ''Verzenden''
Wanneer je een widget wilt aanmaken, klik je op ''Create Widget'', en sleep hem (wanneer hij gemaakt is) naar de juiste plaats.
Chatbox toevoegen
Een chatbox op het forum kan eenvoudig worden toegevoegd.
Ga naar: Modules>>>Chatbox>>>Configuratie.
Activeer de chatbox, door activate op ''Ja'' te zetten.
Vervolgens kun je bij ''Chatbox Display'' weergegeven waar je de chatbox wilt hebben staan.
Je kunt ook de chatbox als widget toevoegen. Zie hiervoor: Widgets Toevoegen.
Links (URL)
Een link, ofwel URL, kan in de tekst worden gezet met de volgende code.
Zet hier op de plaats van URL de link van de website en op de plaats TEKST de titel of tekst waarop men kan klikken.